Milyen gyakorlatokat kellene végezned azok helyett, amiket jelenleg végzel?

2023.03.01

A cikk elolvasása kb. 3 percet vesz igénybe.

Gyerekkorodtól kezdve a kezedbe nyomnak mindenféle eszközt: huzogatós telefont, táblagépet, PS-t, Xbox-ot. Ehhez a szervezeted a hatékonyság érdekében tökéletesen alkalmazkodik, előre eső fej és vállak, ebből eredő tartáshibák, nyak és hátfájdalmak, gerincproblémák alakulnak ki. Mivel a napod legnagyobb részét az ilyen eszközök előtt/fölött töltöd, a tested, ami mozgásra van kitalálva (energetikailag és mechanikailag is), elveszíti a mozgás képességét. És ezt bizony szó szerint kell érteni! Olyan alapvető mozgásokat nem leszel képes végrehajtani, amiket az emberi testnek minden erőfeszítés nélkül tudnia kellene. Hihetetlenül gyenge izmok (főleg a tartóizmok), beszűkült ízületi mozgástartomány. Ráadásul ezt a hétköznapi tevékenységeid során évekig vagy évtizedekig észre sem veszed, mivel e tevékenységek során ülsz, fekszel, nekidőlsz valaminek és megtámaszkodsz valamin vagy megkapaszkodsz valamiben. A problémát már csak akkor veszed észre, amikor 30-40 évesen megpróbálsz leguggolni a gyerekedhez... Gyerekkorodtól kezdve megetetnek veled minden cukros, édes ételt és italt, hiszen a gyereket megdicsérni, neki örömet okozni és megszüntetni a hisztijét "csak így lehet". És mivel az agy bizonyos evolúciós okokból jutalmazza az édes íz fogyasztását, észre sem veszed, hogy függővé válsz tőle és a súlyod csak gyarapszik, a fogad pedig romlik. (Így van, a néhány száz évvel korábbi időkben játszódó filmekben ábrázolt szegényemberfogatlan és arisztokrataragyogófehérfogú kép nem valós, valójában pont fordítva történt: a vagyonosabb embereknek szépen lassan tönkrementek a fogaik, mivel a cukor akkoriban olyan drága volt, hogy a szegényebb réteg nem tudta megfizetni, így nekik jobb állapotban voltak a fogaik.)

Mindezek után, attól a felismeréstől hajtva, hogy valamit nagyon elrontottál, valamin nagyon változtatni kellene, ha kedves az életed, lemész az edzőterembe, és edzés címén ugyanott folytatod, ahol munkaidőd/iskolaidőd lejártakor abbahagytad: beülsz/befekszel valami gépbe, és edzés címszó alatt folytatod az ülést/fekvést. Zseniális ötlet! Igen, az is edzés, attól is lehetsz erősebb, az is több, mint amit eddig csináltál, de csinálhatnád jobban is. Mi lenne, ha elhagynád a gépeket, és kizárólag kézisúlyt és rudat használnál a gyakorlatokhoz? A legtöbb gyakorlatot állva végeznéd, az egész testedet használva az adott gyakorlat közben, így dolgozva meg a tartóizmokat is. Ezen izmok kevésbé látványosak, viszont sokkal hasznosabb a mozgás és az egészség szempontjából: a hétköznapi mozgások során segítenek stabilizálni a testet, segítenek megőrizni az egyensúlyt, javítják a testtartást, ezeken keresztül pedig még az önbizalmat is növelik. Felejtsd el tehát a gépeket, és használj rudat vagy kézisúlyzót az egész edzésen! A gyakorlatokat tekintve pedig maradj a jól bevált alapoknál: guggolás, fej fölé nyomás állva, evezés kézisúlyzóval vagy rúddal, emelések, cipelések.

A mozgástanulás miatt (lásd az első bekezdést) az elején nehezebbnek és lassabbnak fogod érezni a fejlődést, de végül megéri a türelem. Keress meg és próbáld ki! Az első edzés nálam ingyenes!