Milyen a jó edzőterem?

2023.03.02

A cikk elolvasása kb. 2 percet vesz igénybe.

Mindenkinek másmilyen. Na irány edzeni!

A jó edzőterem természetesen mindenkinek más, mégis el lehet mondani, mik azok az eszközök, amik mindenképpen szükségesek a hatékony edzéshez. Az előző cikket figyelembe véve, ha vannak is gépek a teremben, az erőkeret/guggoló állvány dominál, hiszen guggolni mindenki szokott (haha). Akár 2-3-4 darab is lehet belőle, hogy az is találjon üres helyet, aki ott akar bicepszezni... Kritikus a fekvenyomó pad és annak rúdtartó villája. A padok többsége nagy súlynál szinte használhatatlan. Valami furcsa oknál fogva külön fejrésze van, a két elem közötti térköz miatt esélytelen stabilan megtámaszkodni. A padok borítása csúszik, így szintén lehetetlen megtartani a helyes pozíciót nagy súly alatt. A nem állítható villamagasságról nem is beszélve. Guggolásnál kevésbé zavaró, ha egy kicsit alacsonyabbról kell kiemelni a rudat (inkább alacsonyabban legyen, mint magasabban), de fekvenyomásnál nagyon sokat számít a helyes magasság. Ráadásul még maga a villa is előreálló, tehát nyomásnál jól beleütöd a súlyt, aztán jön a csodálkozás.

Még két nagyon fontos eszköz van, a rúd és a tárcsa. A tárcsa átmérője valójában csak annak fontos, aki versenyzik, de legalább legyen közel a 450 mm-hez, hogy felhúzni ne a talaj közeléből kelljen. Valamint a tárcsák mennyiségével is gond van néhány helyen, egyszerűen nem tudod felrakni a rúdra azt a súlyt, amivel éppen dolgozni szeretnél. A jó rúd ritka, mint a fehér holló. A legnagyobb probléma a nem megfelelő mélységű recézettség. Ha nem megfelelő a recék mélysége, akkor már a bemelegítő sorozatoknál bajban leszel, mert kicsúszik a kezedből a rúd, miközben normális rúddal annak a súlynak a kétszeresét is felemelhetnéd.

A fentieken túl érdemes még észben tartani azt, hogy az edzés során valódi mozgásokat akarsz végezni (tehát nem akarsz gépeket használni), ezért lehet a teremben szántoláshoz szán, húzódzkodó-tolódzkodó állvány, majomlétra, medicinlabda stb. Igen, az így felszerelt edzőterem nem olyan, amit minden sarkon megtalálsz.