A személyi edző ára - Mennyi az annyi?

2023.03.11

A cikk elolvasása kb. 3 percet vesz igénybe.

Azért nem szeretsz személyi edzőhöz járni, mert úgy vagy vele, hogy a gyakorlatokat te magad is képes vagy megtanulni és végrehajtani. Nem lehet olyan bonyolult egy súlyzót eljuttatni A pontból B pontba. Az, hogy a kettő között mi történik, vagy történik-e egyáltalán valami, eszedbe sem jut. A cél nem csak az, hogy a súlyzót eljuttassad A pontból B pontba, hanem az is, hogyan teszed ezt.

Két fő oka van annak, amiért számít a "hogyan?": hatékonyság és biztonság. A kettő pedig összefügg. Például a guggolás közbeni törzsstabilitás (hogy csak egy elemet emeljek ki) rendkívül fontos az erőátvitel szempontjából. Ha a csípő és a fej közötti szakasz nem úgy viselkedik, mint amit betonba öntöttek, akkor ez a terület guggolás közben instabil lesz, és elvész az erő, amit a talajtól a rúd felé akarsz közvetíteni felállásnál. Ebből az is következik, hogy a gerinced, ami ezen a szakaszon található, szintén instabil lesz, ami sérülésveszélyes helyzetet teremthet. De az egyszerűbb gyakorlatoknál is fennáll ez a helyzet. A legtöbb gyakorlat plank gyakorlat is egyben. Minden gyakorlatnál azt a stabilitást kell keresni (a hatékonyság és a biztonság miatt), amit a plank végzése közben érez az ember, ezért ez a gyakorlat az elsők között van, amit megtanítok a vendégeimnek. Ezért tehát célszerű lenne mindenkinek legalább 1-2-3 évet edzővel készülni.

A személyi edző drága. - mondod te cigivel, sörrel a kezedben. Hidd el, hogy a térd- vagy gerincműtéted következményei sokkal többe fognak kerülni! A személyi edző drágaságával érvelni nagyjából az a szint, mint amikor azt mondják, hogy az egészséges táplálkozás drága. (Külön cikk lesz.) Az a biztonság és fejlődés, amit egy jó edző segítsége jelent, akkor válik nyilvánvalóvá, amikor ez a fejlődés ténylegesen bekövetkezik, mégpedig fájdalmak nélkül. És hogy miért ilyen "drága" egy edző? Az edző, ahogyan egyébként bármelyik dolgozó ember (legyen alkalmazott vagy vállalkozó) a bérigénye/árai meghatározásakor figyelembe fogja venni a kezdeti és állandó költségeit, legyen az utazás a munkahelyre, képzések és eszközök árai, stb. Ezen felül egy vállalkozó kezdetben a saját pénzét költi a vállalkozásra, illetve adott esetben arra is, hogy embereknek segítsen, tehát a saját egzisztenciáját kockáztatja, míg az alkalmazott megkapja a fizetését akkor is, ha ő vagy a vállalat gyengébben teljesít.

Azt javaslom, tedd mérlegre azokat a dolgokat, amikre pénzt költesz, és állíts fel egy fontossági sorrendet! Ha a legfontosabbtól haladva ezeket a kiadásokat összeadod, és nem fér bele a személyi edző ára, akkor elképzelhető, hogy neked tényleg költséges személyi edzővel edzeni. Ha azonban a listában eléred a személyi edzőt, és még a havi/éves költségkeretedet nem merítetted ki, akkor kérd egy személyi edző segítségét!